Wywiad z Szefem Kuchni Hotelu Leda SPA**** oraz restauracji La Maison.

Rozmowa z Andrzejem Jakomulskim, Szefem Kuchni w Hotelu**** Leda SPA w Kołobrzegu, o drodze życiowej, która zatoczyła koło, ciekawości wobec kuchni świata i planach na najbliższy czas rozmawia Beata Marcińczyk.

Beata Marcińczyk: Jest Pan kucharzem i z powołania, i z wykształcenia. W wyborze zawodu nie było przypadku – tak wskazuje Pana CV. Nie kusiło Pana, by wybrać jakiś zawód związany z morzem?

Andrzej Jakomulski: Nie, od najmłodszych lat interesowałem się kuchnią, a powołanie do tego zawodu odkryłem już w szkole podstawowej. Na lekcjach ZPT gotowaliśmy proste potrawy i sałatki. Często pomagałem kolegom w przygotowywaniu potraw, ponieważ nie mieli o tym pojęcia. Kiedy pod koniec szkoły podstawowej stanąłem przed decyzją o wyborze zawodu dla mnie było to oczywiste, że będę kucharzem.

B.M.: Pana zawodowe doświadczenie można nazwać wędrówką przez lądy, bo kształcił się Pan pod okiem mistrzów nie tylko Europy, ale też z Azji i Ameryki. Co dały Panu te kontakty i praca z osobami o innej kulturze, stylu bycia i pracy?

A.J.: Poznałem ludzi, którzy swoją wiedzą i doświadczeniem spowodowali, że chciałem się rozwijać i pogłębiać swoją wiedzę kulinarną. Zwłaszcza, że na początku lat 90., w Polsce gastronomia raczkowała. Dostęp do produktów był bardzo ograniczony. W tamtych latach pracowałem w sieci Viena International w hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach, na najlepszych produktach, które były sprowadzane z całego świata. Poznałem tajniki kuchni azjatyckiej, amerykańskiej i europejskiej. Podobał mi się styl zarządzania. Kuchnia była podzielona na sekcje, każdy z szefów de partie odpowiadał za swój zespół kucharzy. Codziennie rano mieliśmy odprawę, na której szef kuchni omawiał cały dzień pracy i czekające nas zadania. Wspólny posiłek z szefem kuchni był wyrazem szacunku dla całego zespołu.

B.M.: Jakie smaki w tych podróżach po świecie i po kraju zapamiętał Pan, jako najbardziej zaskakujące? Które kuchnie chciałby Pan jeszcze poznać?

A.J.: Podróżując po świecie, czy to zawodowo, czy prywatnie ujęła mnie kuchnia śródziemnomorska, która kojarzy nam się z prostotą, świeżymi produktami, paletą barw i smaków. Zaskoczyła mnie natomiast kuchnia lapońska...suszone mięso z renifera, marynowana ikra, ciekawy smak marynowanych ryb, sałatki z grzybów leśnych były ciekawą przygodą. Chciałbym poznać natomiast kuchnię azjatycką, ze względu na bogactwo produktów i przypraw.

B.M.: Sporo wędrował Pan także po Polsce zawodowo, związując się z tak odległymi obiektami, jak hotel Klimczok w Szczyrku czy Villa Sedan w Sopocie. Wrócił Pan nad morze, bo….

A.J.: Swoją przygodę rozpocząłem w Hotelu Amber Baltic. Chcąc się rozwijać i poznawać i inne kuchnie wyjechałem do Szczyrku do nowo otwierającego się hotelu Klimczok. Tam uczyłem się i poznałem tajniki kuchni śląskiej i beskidzkiej – co było dla mnie nowym doświadczeniem. Po kilku latach wróciłem nad morze do Sopotu i jako z-ca szefa kuchni pracowałem w Villi Sedan. Tu poznałem kuchnię i potrawy z regionu Kaszub. Restauracja słynęła z wyjątkowych dań, podawaliśmy wówczas serca z jelenia, wątróbki dorszowe, policzki z dorsza czy rybę parposz. Jako szef kuchni pracowałem również w hotelu Łeba w Łebie i otwierałem hotel Royal Baltic w Ustce. Od 7 lat pracuję w Kołobrzegu w hotelu Leda SPA. Staram się kulinarnie promować region i pracować na produktach, które są dziedzictwem Pomorza Zachodniego. Bliskość morza powoduje, że mam łatwy dostęp do świeżych ryb bałtyckich. Wróciłem tu, bo ten region jest bliski mojemu sercu, tu się urodziłem, wychowałem i tu stawiałem pierwsze kulinarne kroki.

B.M.: Działa Pan na wielu polach – nie tylko jako Szef Kuchni, a ostatnio wraz z Beatą Miecznikowską-Miśtak i Robertem Gauerem, fotografikiem, zasłynął Pan jako współautor książki „Smaczny Kołobrzeg. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego”. Udowadnia Pan swoimi działaniami, że kucharz to nie tylko ktoś, kto „stoi przy garach” i nie widzi poza nimi świata. Dzięki czemu/komu znajduje Pan czas na wszystkie te działania? Skąd pomysł na stworzenie dość trudnej książki, bo przecież Kołobrzeg i jego rejony ze względów historycznych nie może pochwalić się własną kuchnią?

A.J.: Staram się aktywnie uczestniczyć w życiu kulinarnym, jestem szefem kuchni, wykładowcą, sędzią kulinarnym, a także prowadzę warsztaty kulinarne. To dzięki wspaniałej Żonie, która wspiera mnie w wielu zawodowych projektach, mogę się zawodowo spełniać. Natomiast pomysłodawcą i autorką książki jest Beata Miecznikowska-Miśtak, która namówiła nas do stworzenia potraw na bazie lokalnych produktów. Po wojnie do Kołobrzegu przybyły grupy ludności z terenów całej Polski. Wszystkie te grupy przyniosły ze sobą swoje smaki, dania ze stron dzieciństwa. Ludzie je nawzajem poznawali. Ta kuchnia się dopiero rodziła. Teraz mieszkańcy zaczynają nakreślać drogę tej kuchni i tożsamości kulinarnej Kołobrzegu, gotując z lokalnych produktów, tworząc bardzo ciekawą i oryginalną kuchnię.

B.M.: Jak określiłby Pan swoją kuchnię? Jakie są jej podstawy? Które dania są tymi najbardziej ulubionymi?

A.J.: Podstawą jest kuchnia polska, jak i również kuchnia francuska, której jestem miłośnikiem. Te dwie kuchnie są bliskie mojemu sercu. Staram się je w umiejętny sposób łączyć, co często widać na talerzu. Ulubioną potrawą jest smażony turbot na klarowanym maśle, aromatyzowany czosnkiem z młodymi ziemniakami z koperkiem.

B.M.: Jakie są Pana plany na najbliższy czas?

A.J.: W najbliższym czasie przymierzam się do… napisania własnej książki kulinarnej.

Mój pierwszy Szef… Robert Engel – Austria.

Najlepszy Szef… Robert Engel – Austria.

Największy sukces kulinarny…

ciągle przede mną.

Sposób na problem w kuchni to…

spokój i opanowanie.

Jaki produkt kojarzy się Panu z późną wiosną?

Jak go wykorzystać?

Truskawki... Jest to owoc, który ma wiele zastosowań. Może być wykorzystany jako aperitif, świetnie odnajduje się w sałatkach, może być dodatkiem do dań rybnych, a głównym zastosowaniem są wspaniałe desery, ciasta, lody, koktajle.

Bez czego w kuchni nie mógłby się Pan obejść?

Bez masła…

Все новости

2017-12-06 - Ważna Informacja

Ważna Informacja

2017-12-06

Szanowni Państwo, Uprzejmie informujemy, że w związku z przerwą techniczną hotel Leda SPA****, restauracja „La Maison” oraz Instytut SPA w terminie 10-18 Grudnia będą nieczynne. Za wszelkie niedogodności z tym związane przepraszamy. Zapraszamy ponownie do odnowionych pokoi oraz wnętrz naszego hotelu od 19 Grudnia!

Читать далее
2017-10-13 - Premiera Nowej Karty Menu

Premiera Nowej Karty Menu

2017-10-13

Szanowni Państwo, Jest nam bardzo miło poinformować, że dniu dzisiejszym tj. 13 Października 2017 r. odbyła się premiera nowej jesienno-zimowej karty menu w naszej restauracji. Jak zawsze smaki świata w "La Maison".

Читать далее
2017-07-31 - Produkty regionalne w Hotelu Leda SPA****

Produkty regionalne w Hotelu Leda SPA****

2017-07-31

Drodzy Goście, w związku z licznymi prośbami oraz zapytaniami pragniemy poinformować, że w hotelowej restauracji można zakupić pyszne a przede wszystkim bardzo zdrowe produkty regionalne z Pomorza Zachodniego. W naszej ofercie znajdziecie Państwo m.in. miód pitny dwójniak od Jarosa, wina z winnicy Turnau, sok z kiszonego buraka i kapusty z Gospodarstwa Ekologicznego Król, Ogórek Kołobrzeski na naturalnej wodzie solankowej z Gospodarstwa Zagon oraz wiele innych. Serdecznie polecamy!

Читать далее
2017-06-30 - Bufety Tematyczne w hotelowej restauracji!

Bufety Tematyczne w hotelowej restauracji!

2017-06-30

Szanowni Państwo, jak co roku serdecznie zapraszamy na bufety tematyczne w restauracji bufetowej. Smaki Świata w naszej restauracji.

Читать далее
2017-06-22 - Certyfikat jakości 2017

Certyfikat jakości 2017

2017-06-22

Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA**** w Kołobrzegu.

Читать далее
2017-04-05 - Rekomendacja Slow Food dla restauracji

Rekomendacja Slow Food dla restauracji "La Maison"

2017-04-05

Szanowni Państwo, Jest nam niezmiernie miło poinformować, że restauracja a’la carte La Maison z hotelu Leda SPA**** w Kołobrzegu otrzymała rekomendację organiza...cji Slow Food Polska. Certyfikat wręczył szefowi kuchni Andrzejowi Jakomulskiemu prezes polskiego oddziału Slow Food dr Jacek Szklarek. Rekomendacja Slow Food to drugie ogromne wyróżnienie po Dziedzictwie Kulinarnym Pomorza Zachodniego dla naszej restauracji.

Читать далее
2017-03-24 - Diamenty Forbes 2017

Diamenty Forbes 2017

2017-03-24

Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA**** W czwartek 23 marca podczas gali w szczecińskim hotelu Dana zostały wręczone Diamenty Forbesa dla firm z województwa Zachodniopomorskiego. W dziesiątej edycji Diamentów redakcja miesięcznika „Forbes” we współpracy z firmą Bisnode Polska opracowała zestawienie najbardziej dynamicznie rozwijających się przedsiębiorstw w naszym kraju. Analitycy i eksperci wyceniali firmy, stosując metodę szwajcarską.

Читать далее
2017-03-07 - Kolejne wyróżnienie dla Hotelu Leda SPA****

Kolejne wyróżnienie dla Hotelu Leda SPA****

2017-03-07

Читать далее
2017-02-28 - Nowości w restauracji La Maison

Nowości w restauracji La Maison

2017-02-28

Drodzy Goście, Już za 2 tygodnie serdecznie zapraszamy na Steaka z sezonowanej wołowiny do Restauracji La Maison.

Читать далее
2017-02-05 - Walentynki w restauracji

Walentynki w restauracji "La Maison"

2017-02-05

Serdecznie zapraszamy wszystkie zakochane Pary i nie tylko na specjalne menu Walentynkowe.  Menu dostępne będzie od 11 do 19 lutego 2017 roku w restauracji "La Maison" w hotelu Leda SPA****.  Jak co roku menu pełne afrodyzjaków.

Читать далее
2017-01-20 - Nowość w hotelowej restauracji.

Nowość w hotelowej restauracji.

2017-01-20

Drodzy Goście, Restauracja La Maison z Szefem Kuchni Andrzejem Jakomulskim pragnie zawsze Was zaskakiwać dlatego już od 01.03.2017 roku tylko u nas -w jedynej ...restauracji na Pomorzu Zachodnim będziecie mogli zjeść Steaka z sezonowej wołowiny. Sezonowana wołowina to mięso najwyższej klasy i gatunku; przeznaczony dla koneserów smaku i jakości potraw. Informujemy, iż sezonowa wołowina to mięso które dojrzewa na „sucho” dlatego proces ten trwa ok. 6 tygodni, dzięki tej technice nasza wołowina uzyskuje perfekcyjną strukturę, kruchość i kolor. Dla lepszego efektu kupiliśmy specjalną szafę w której sami dokonujemy tego cudu na mięsie, ale przygotowanie takiego mięsa to nie tylko posiadanie odpowiedniej lodówki ale przede wszystkim ogromnej wiedzy, jakości produktu czy przede wszystkim pasji która posiada Szef Kuchni w hotelu Leda SPA**** Serdecznie zapraszamy!

Читать далее
2016-12-23 - Życzenia Świąteczne

Życzenia Świąteczne

2016-12-23

Читать далее
2016-12-21 - Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia

2016-12-21

Oczywiście na Święta Bożego Narodzenie nie może zabraknąć prezentów, które już czekają na Gości zmierzających do Hotelu Leda SPA**** Wie in jedem Jahr, auf geehrte Gäste warten schon in Zimmern Weihnachtsgeschenke

Читать далее
2016-11-10 - Moment jest najlepszy z wszystkich możliwych, bo wszak gęsina najlepsza na świętego Marcina.

Moment jest najlepszy z wszystkich możliwych, bo wszak gęsina najlepsza na świętego Marcina.

2016-11-10

Читать далее
2016-09-30 - Jesienna promocja w hotelowym Instytucie SPA

Jesienna promocja w hotelowym Instytucie SPA

2016-09-30

Czas na odpoczynek w hotelowym Instytucie SPA.

Читать далее
2016-08-08 - Informajca dotycząca wody basenowej.

Informajca dotycząca wody basenowej.

2016-08-08

Читать далее
2016-07-20 - Kolejne wyróżnienie dla Hotelu Leda SPA****

Kolejne wyróżnienie dla Hotelu Leda SPA****

2016-07-20

Szanowni Goście, Bardzo dziękujemy za wszystkie opinie, dzięki którym otrzymaliśmy kolejne wyróżnienie. Zachęcamy wszystkich do dzielenia się opinią o naszym hotelu na HolidayCheck.pl

Читать далее
2016-07-08 - Parking

Parking

2016-07-08

Szanowni Goście, uprzejmnie informujemy, że w okresie Sunrise Festiwal (22-24.07.2016 r.) parking hotelowy kosztuje 40 zł za dobę. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja miejsca parkingowego, liczba miejsc ograniczona.

Читать далее
2016-07-05 - Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA

Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA

2016-07-05

Szanowni Państwo, Pragniemy poinformować, że Hotel Leda SPA został nominowany w konkursie Hotel Brand Awards 2016, w kategorii:  HOLIDAY RESORT.  Silna marka hotelu to suma pozytywnych wrażeń, których goście doświadczają, zapamiętują i które sprawiają, że rezerwują pokój właśnie w Naszym Hotelu. Dziękujemy za nominacje.

Читать далее
2016-06-29 - Bufety tematyczne w hotelowej restauracji.

Bufety tematyczne w hotelowej restauracji.

2016-06-29

Читать далее
2016-06-22 - Drodzy Goście, Liebie Gäste ...

Drodzy Goście, Liebie Gäste ...

2016-06-22

 

Читать далее
2016-05-10 - Wywiad z Szefem Kuchni Hotelu Leda SPA**** oraz restauracji La Maison.

Wywiad z Szefem Kuchni Hotelu Leda SPA**** oraz restauracji La Maison.

2016-05-10

Zapraszamy do lektury...

Читать далее
2016-04-25 - Specjalne Menu Szefa Kuchni

Specjalne Menu Szefa Kuchni

2016-04-25

Zapraszamy na nowe specjalne menu Szefa Kuchni do hotelowej restauracji La Maison.

Читать далее
2016-03-24 - Nowa Karta Menu Wiosna 2016

Nowa Karta Menu Wiosna 2016

2016-03-24

Premiera nowej karty menu w hotelowej restauracji La Maison - Wiosna 2016. Pragniemy poinformować, że w środę 23 marca, miała miejsce premiera nowej, wiosennej karty menu w hotelowej Restauracji "La Maison". W roku 2016, po raz pierwszy w historii, karta będzie się zmieniać wraz z porami roku! SERDECZNIE ZAPRASZAMY, JAK ZAWSZE SMAKI ŚWIATA W NASZEJ RESTAURACJI!

Читать далее
2016-01-26 - Walentynki w restauracji La Maison:

Walentynki w restauracji La Maison:

2016-01-26

Wszystkich zakochanych i nie tylko, zapraszamy na wykwintną kolacje Walentynką pełną afrodyzjaków:  

Читать далее
2016-01-13 - Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA****

Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA****

2016-01-13

Dziękujemy wszystkim naszym gościom z booking.com za wspaniałą ocenę!

Читать далее
2015-11-30 - HRS Top Quality Hotel 2015

HRS Top Quality Hotel 2015

2015-11-30

Читать далее
2015-11-25 - Dziedzictwo Kulinarne - Pomorze Zachodnie

Dziedzictwo Kulinarne - Pomorze Zachodnie

2015-11-25

Konferencja prasowa w Szczecinie. Szanowni Państwo, w poniedziałek, 23 listopada odbyło się wręczenie przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie. Podczas konferencji prasowej marszałek województwa Olgierd Geblewicz i wicemarszałek Jarosław Rzepa wręczyli pamiątkowe tablice i gratulowali zdobycia nagród. Z tej okazji Szef Kuchni hotelu Leda SPA**** przygotował specjalne menu oparte na smakach regionu.

Читать далее
2015-11-19 - Nowości w hotelowej Restauracji La Maison:

Nowości w hotelowej Restauracji La Maison:

2015-11-19

Jak co roku od trzeciego czwartku listopada, otwieramy pierwsze butelki młodego francuskiego wina Beaujolais Nouveau. Do wina proponujemy specjalne menu Szefa Kuchni. Zapraszamy do świętowania razem z nami!

Читать далее
2015-11-03 - Dziedzictwo Kulinarne - Pomorze Zachodnie

Dziedzictwo Kulinarne - Pomorze Zachodnie

2015-11-03

Читать далее
2015-10-15 - Premiera nowej karty menu!

Premiera nowej karty menu!

2015-10-15

Читать далее
2015-10-08 - Dzień z pracy Szefa Kuchni Hotelu LEDA SPA****

Dzień z pracy Szefa Kuchni Hotelu LEDA SPA****

2015-10-08

Drodzy Państwo, praca Szefa Kuchni w hotelu Leda SPA**** wcale nie jest taka łatwa, zobaczcie sami.

Читать далее
2015-09-08 - Szanowni Państwo

Szanowni Państwo

2015-09-08

Znamy już pierwszego zwycięzcę,

Читать далее
2015-09-02 - Cenne nagrody do wygrania!

Cenne nagrody do wygrania!

2015-09-02

Szanowni Goście Hotelu Leda SPA****, zachęcamy do podzielenia się swoją opinią z pobytu w naszym hotelu na portalach: HolidayCheck.pl oraz Tripadvisor.com ...  

Читать далее
2015-07-18 - Hotel Leda SPA**** wśród 99 ulubionych hoteli na całym świecie.

Hotel Leda SPA**** wśród 99 ulubionych hoteli na całym świecie.

2015-07-18

Читать далее
2015-07-17 - Restauracja

Restauracja "LA MAISON" najpopularniejsza w powiecie kołobrzeskim.

2015-07-17

Restauracja "LA MAISON" najpopularniejsza w powiecie kołobrzeskim.

Читать далее
2015-07-01 - BUFETY TEMATYCZNE W  RESTAURACJI HOTELOWEJ

BUFETY TEMATYCZNE W RESTAURACJI HOTELOWEJ

2015-07-01

Читать далее
2015-05-20 - Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA****

Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA****

2015-05-20

Kolejne wyróżnienie dla hotelu Leda SPA**** ...

Читать далее
2015-05-20 - TURBOT BAŁTYCKI

TURBOT BAŁTYCKI

2015-05-20

Zapraszamy do hotelowej Restauracji "La Maison" na świeżego Turbota bałtyckiego, podawanego z młodymi ziemniaczkami.

Читать далее
2015-05-19 - Nowości w hotelowej restauracji La Maison

Nowości w hotelowej restauracji La Maison

2015-05-19

Nowości w hotelowej restauracji La Maison

Читать далее
2015-04-09 - Podróże kulinarne w Restauracji

Podróże kulinarne w Restauracji "La Maison"

2015-04-09

Szef kuchni Hotelu Leda Spa**** Andrzej Jakomulski zaprasza na kulinarną podróż dookoła świata.

Читать далее
2015-04-01 - Nowości w hotelowej Restauracji La Maison

Nowości w hotelowej Restauracji La Maison

2015-04-01

Specjalne menu Szefa Kuchni, a w nim:

Читать далее
2014-11-20 - Wyróżnienie

Wyróżnienie "HRS Top Quality Hotel"

2014-11-20

Z przyjemnością informujemy, że Hotel Leda SPA**** znalazł się wśród hoteli, które spełniają szczególne kryteria programu "HRS Top Quality Hotel" i wyróżnia się wyjątkową troską o gości hotelowych.

Читать далее
2014-10-30 - Kolejne wyróżnienie dla Hotelu Leda SPA****

Kolejne wyróżnienie dla Hotelu Leda SPA****

2014-10-30

Drodzy Goście miło nam jest was poinformować o kolejnym wyróżnieniu dla hotelu Leda SPA**** Tym razem jest to Nagroda Prezydenta Miasta Kołobrzegu dla Hotelu Leda SPA**** za szczególną dbałość świadczonych usług oraz wypracowaną markę nagradzaną w konkursach.

Читать далее
2014-09-18 - Hotel Leda SPA **** nr 1 w Kołobrzegu według Trip Advisor.

Hotel Leda SPA **** nr 1 w Kołobrzegu według Trip Advisor.

2014-09-18

Hotel Leda SPA **** zajął pierwsze miejsce wśród 46 hoteli w Kołobrzegu według portalu tripadvisor.pl. 

Читать далее
2014-07-30 - Atrakcje najbliższego weekendu na plaży Hotelu Leda SPA****

Atrakcje najbliższego weekendu na plaży Hotelu Leda SPA****

2014-07-30

Читать далее
2014-04-04 - Specjalne Menu Szefa Kuchni

Specjalne Menu Szefa Kuchni

2014-04-04

Читать далее
2014-02-12 - Żeglarskie święto Pomorza Zachodniego

Żeglarskie święto Pomorza Zachodniego

2014-02-12

Читать далее
2014-01-07 - Hotel Leda SPA**** wśród najlepszych hoteli na świecie!

Hotel Leda SPA**** wśród najlepszych hoteli na świecie!

2014-01-07

Читать далее
Этот веб-сайт использует куки.

По его просмотр вы принимаете наши Cookies политики, в соответствии с настройками браузера.

ОК, закройте